‘Kruudmoes’ naar moeders recept
Geplaatst door Gerard op 24 juni 2009
Bij het opruimen van de zolder werd een papiertje gevonden om volgens moeders recept ‘kruudmoes’ te bereiden.
Kruudmoesis een oud Gelders en Overijssels gerecht van gort, karnemelk, rozijnen en veel verse kruiden. De kruudmoes heeft zijn naam te danken aan de kruud. Vroeger werd het veel gebruikt om de hardwerkende mannen op het land van een goede, stevige en voedende pap te voorzien. Tegenwoordig wordt dit gerecht nog maar zelden gegeten. Kruudmoes kan zowel warm, lauw als koud gegeten worden. (bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kruudmoes)
Hier is moeders recept
Recept voor Kruudmoes
1 pak vluggort
iets zout
1½ l á 2 l water
2 kopjes rozijnen groot of klein
½ potje witte boontjes van Hak of dergelijke
selderij, kervel, perselie van ieder gesneden één grote eetlepel vol
1 of 2 vacuum verpakte rookworst
Water aan de kook brengen met het zout, dan de gort erin doen en 15 min goed door laten koken, de rozijnen ook mee laten koken, af en toe roeren om aanbranden te voorkomen, misschien moet er nog iets water toegevoegd worden. Op het laatst de boontjes en de groente erbij doen en de karnemelk er bij tot de gewenste dikte, niet meer laten koken. Laat de massa maar even een afkoelen, voordat je de karnemelk toevoegt, anders mocht het beginnen te schiften. Suiker of stroop naar smaak toevoegen en mocht het niet duidelijk zijn, trek dan maar even aan de bel.
Smakelijk eten!